Menu

Kirándulás a Szentendrei Skanzenbe

A Hegedüsben, technika órán sokat beszélgettünk a régmúlt időkről. Az iskolában nagyon szép prezentációkból megismerhették a gyerekek a szalmatetős vályogházakat, a csűröket, vagy éppen a cserényt, ahova a szél elől beállították a juhnyájat. Beszélgettünk arról, hogy nem lehetett leugrani a boltba gyorsan venni egy kis kenyeret, mert nem is volt bolt. Éjjel dagasztották az asszonyok a család kenyerét, legalábbis az én nagymamám ezt mesélte. Vajon a mai gyerekeknek, mit jelentenek ezek a fogalmak: vályogtégla, kovász, kemence, csutka, dagasztás, vekni? Úgy éreztük, hogy az lenne a legjobb, ha megtapasztalhatnák mindezeket, ezért utaztunk el Szentendére a skanzenbe, ahol az egyik osztály vályogtéglát készített, a másik pedig dagaszthatott kenyeret.  Amíg kelt a kenyér csodás volt a szalmában hemperegni, szaladgálni a fűben. A legnagyobb élmény talán a kemence felfűtése mellett a meleg cipók kivétele volt. Úgy érzem, hogy a megtapasztalva tanulás módszerénél nincs is hatékonyabb, mert ez örök emlék, tudás marad. Ez az élményekben gazdag délután látható az MTV 1 Iskolapad című műsorában is.

2018. október 24.

Hajasné Kovács Judit és Rezács Ágnes

5.a és 5.b osztályfőnökei