Menu

Névadónk

Hegedüs Géza
(1912 – 1999)

1912–ben született Budapesten. Szülei, nagyszülei irodalmat kedvelő, polgári családból származó kereskedők voltak. Hétéves koráig Nagyváradon élt. Ott kezdett iskolába járni, majd Budapesten tanult. A Berzsenyi Dániel Gimnázium légköre nagy hatással volt szellemi fejlődésére. Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetemre iratkozott be, ahol párhuzamosan tanult jogot, középkori történelmet és filozófiatörténetet.

1935-ben jogtudományi doktor lett. Disszertációját az egyetem könyv alakban is kiadta, így ez volt az első, nyomtatásban megjelent műve.1938-tól a Magyar Rádió állandó munkatársa volt. Több mint száz hangjátékot írt a rádiónak. 1940-től könyvkiadói lektorként dolgozott az Anonymus Könyvkiadónál. 1945-ben az újjáalakult Színművészeti Főiskola tanára lett, irodalmat és drámatörténetet tanított.Első regénye 25 éves korában jelent meg. Versírással már elemistaként próbálkozott. 1953-ig kizárólag történelmi regényeket írt, azóta sok műfajban találkoztunk a nevével.Gyerekek számára is sokat írt. Könyveit számos idegen nyelvre is lefordították. Írásai bővelkednek művelődéstörténeti vonatkozásokban. Történeteit szívesen adta közre a Kincskereső című gyermekfolyóirat is.

hegedus geza 2Tanár úr… Így ismerte az ország. Amikor megjelent a tévé képernyőjén, tömegek ültek le, hogy bölcsességéből, emberségéből, élvezetes meséléséből feltöltekezzenek. Történetei, meséi szóltak gyerekhez és felnőtthöz, tanult és egyszerű emberhez.Számos állami kitüntetés után Angyalföld díszpolgárává fogadta Hegedüs Gézát.Iskolánk 1999. Augusztus 1-jétől büszkén viseli a nagy polihisztor nevét.
1912–ben született Budapesten. Szülei, nagyszülei irodalmat kedvelő, polgári családból származó kereskedők voltak. Hétéves koráig Nagyváradon élt. Ott kezdett iskolába járni, majd Budapesten tanult. A Berzsenyi Dániel Gimnázium légköre nagy hatással volt szellemi fejlődésére. Érettségi után a Pázmány Péter Tudományegyetemre iratkozott be, ahol párhuzamosan tanult jogot, középkori történelmet és filozófiatörténetet.1935-ben jogtudományi doktor lett. Disszertációját az egyetem könyv alakban is kiadta, így ez volt az első, nyomtatásban megjelent műve.1938-tól a Magyar Rádió állandó munkatársa volt. Több mint száz hangjátékot írt a rádiónak. 1940-től könyvkiadói lektorként dolgozott az Anonymus Könyvkiadónál. 1945-ben az újjáalakult Színművészeti Főiskola tanára lett, irodalmat és drámatörténetet tanított.Első regénye 25 éves korában jelent meg. Versírással már elemistaként próbálkozott.
hegedus geza 31953-ig kizárólag történelmi regényeket írt, azóta sok műfajban találkoztunk a nevével.Gyerekek számára is sokat írt. Könyveit számos idegen nyelvre is lefordították. Írásai bővelkednek művelődéstörténeti vonatkozásokban. Történeteit szívesen adta közre a Kincskereső című gyermekfolyóirat is.Tanár úr… Így ismerte az ország. Amikor megjelent a tévé képernyőjén, tömegek ültek le, hogy bölcsességéből, emberségéből, élvezetes meséléséből feltöltekezzenek. Történetei, meséi szóltak gyerekhez és felnőtthöz, tanult és egyszerű emberhez.
Számos állami kitüntetés után Angyalföld díszpolgárává fogadta Hegedüs Gézát.Iskolánk 1999. Augusztus 1-jétől büszkén viseli a nagy polihisztor nevét.