Menu

Felelős Iskola program

A Felelős Iskola programba tavaly kapcsolódott be iskolánk.
Fontosnak tartjuk, hogy diákjaink megismerkedjenek fogyatékkal élőkkel. Tapasztaljuk, hogy ha a gyerekek személyes kapcsolatba kerülnek velük, sokkal jobban átszellemülnek, együtt éreznek, hiszen tőlük hallhatják, tapasztalhatják, hogy milyen nehézségekkel kell megküzdeniük ezeknek az embereknek a mindennapokban.

Február 6-án és 7-én a 2. a osztályhoz érkeztek két nap is vendégek, Gubek Katalin osztályfőnök tapasztalatait osztjuk meg:

“Csütörtökön (febr. 6.) egy vakon született fiatalember mutatta meg a gyerekeknek, hogy attól még, mert valaki látássérült, ugyanúgy részt tud venni különböző mozgásos játékokban. Ennek bizonyításaként a gyerekek kipróbálták a csörgőlabda nevű játékot, melyet nagyon élveztek!

Pénteken (febr. 7.) pedig három előadó látogatott el hozzánk: egy gyengénlátó egy aliglátó és egy vak hölgy. Hoztak magukkal terápiás kutyát is, amivel persze már alapból elvarázsolták a gyerekeket. 🙂
Meséltek arról, hogy hogyan kell helyesen segíteni egy látássérült embernek, hogyan kell átadni a helyet, megszólítani úgy, hogy biztonságban érezze magát. Ezek mellett beszéltek arról, hogyan boldogulnak a hétköznapokban (hogyan ismerik fel a pénzt, hogyan töltenek meg vízzel egy poharat, hogyan vásárolnak be, hogyan főznek/sütnek, hogyan olvasnak/írnak, stb.). A végén természetesen a kutyust is meg lehetett simogatni.  😀 “

A program az egész iskolában zajlik, több osztályhoz érkeznek még vendégek. Áprilisban pedig újra megyünk a tavaly is nagy sikert aratott Tapintható kiállításra, mely szintén része a programnak.