Menu

Világ Legnagyobb Tanórája a Hegedüs Géza Általános Iskolában

Világ Legnagyobb Tanórája keretében idén is változatos és színes tanórákat szerveztünk a gyerekeknek.

A program keretében minden évben egy-egy téma kerül középpontba, most a 4. Minőségi oktatás és a 13. Fellépés az éghajlatváltozás ellen globális céllal ismerkedhettek a diákok.

Segítségével a gyermekek világszerte egy időben megismerhetik a fenntartható fejlődést szolgáló Globális célokat, így az órákon többek között a mélyszegénység felszámolásával, az esélyegyenlőség megteremtésével, a minőségi oktatás biztosításával és a környezetünk védelmével kapcsolatban indítottunk beszélgetéseket, készítettünk foglalkozásokat.

Az alsó tagozatos gyerekek nem először találkoznak ezekkel a világméretű problémákkal. Iskolánk Ökoiskola is egyben, így nemcsak a változásokról, hanem azok megoldásairól is gyakran hallanak a gyerekek.

Ezen a héten összegyűjtöttük, mit tehetünk mi ezekért a célokért, a legegyszerűbb, a mindennapi életből való teendőkre fókuszálva. Megismerkedtünk Problémamegoldó Pongráccal, Kreatív Kittivel, Hírmondó Hildával, Kíváncsi Kázmérral, Együttérző Egonnal.

Segítségükkel a gyerekek megfogalmazták, kitől mit tanulhatnak, milyen tulajdonságot szeretnének maguknak “átvenni”, mely segíti őket a céljaik eléréséhez vezető feladatok teljesítése közben.

Örömmel tapasztaltuk, hogy még a legkisebbek is hozzá tudtak szólni érdemben a témához, vannak jó ötleteik, remek gondolataik. Azt is tudják már, hogy a fenntarthatóság sok munkával jár, és csak együtt, összefogással lehetséges majd elérni. 

Az alsó tagozatos kollégák célja az volt, hogy a bemutatott videók, a kisfilmek és a kötetlen beszélgetések ráébresszék tanulóinkat arra, hogy az emberiség jövőjét beárnyékoló változások még visszafordíthatóak és nekik kell mindent megtenni azért, hogy ez valóban így is legyen. Hogy ez megvalósulni látszik, arra egy 2. osztályos tanulónk kijelentése lehet a garancia:

  • Emese néni, én is szeretném megmenteni a világunkat!

Kívánjuk neki, hogy sikerüljön!

Összeállította: Rátkay Judit

1. ábra – 1.a: Szívfüzérek

2. ábra – 3.a